HTML

Filmpszichológiai villanások

Minden idők legjobb filmjeinek pszicho/pato/lógiai mélyfúrása

dr. Gerevich József pszichiáter

dr gerevich józsef: Gerevics portre for web

Gerevich dr a Facebook-on

Kövesse Gerevich dr legfrissebb bejegyzéseit a Facebook-on is

Egy pszichiáter történetei

Gerevich dr válogatott töprengései - tanulságos történetek a terápiák világából.

Egy barátság vége

2013.11.02. 21:16 Dr. Gerevich József

Egy gyermekparalízisben szenvedő lány, Karen O'Connor a csodával határos módon meggyógyul, újra járni tud. Gyógyulásához két komikus színész, Lanny Morris és Vince Collins adománya segítette hozzá, ezért az egyik televíziós showműsorukban ország-világ előtt köszönetet mond nekik. Lanny magához öleli a lányt, aki észreveszi, hogy a színész mennyire elérzékenyült, potyognak a könnyei. De Karen csak jóval később tudja meg, hogy Lanny könnyei nem neki szóltak, hanem egy barátság végét siratták. Komikustársával, Vince-vel való barátsága végét. A történet harmadik szála is végzetesen keresztezi az előző két szálat: egy egyetemista lány, Maureen O'Flaherty, aki mellesleg rajong a két komikusért, a nyári szünetben munkát vállal egy szállodában. Éppen ott, ahol Lanny és Vince megszállt. Felhívják a lányt egy kis pezsgős-kábítószeres szórakozásra. Maureen reggel már nem ébreszthető. Mi történt éjjel? Ki ölte meg az egyetemista lányt? Miért szakadt meg a két komikus barátsága? Ezek a kérdések foglalkoztatják Karen O’Connort tizenöt év múlva, amikor riportkönyvet ír Vince Collins-ról.  Közben véletlenül megismerkedik Lanny-vel, és egy éjszakás szeretője lesz. Az igazság fogságában című film (Atom Egoyan, 2005) végére minden kiderül. Az is, miért lett öngyilkos Vince Collins a könyv írása közben egy szálloda fürdőszobájának kádjában, pezsgőspohárral a kezében. Az alábbi jelenetben Vince erőszakkal is megvédi a barátját egy munka közben zsidó származását ért nemtelen támadással szemben: "Tőlem szidhatod a zsidókat napestig, de a társamat hagyd ki belőle."

Szólj hozzá!

Címkék: homoszexualitás barátság gyilkosság

Egymásra utaltak keringője

2013.10.31. 22:46 Dr. Gerevich József

szörnyek keringője.jpgA nagyapa, az apa és a fiú is börtönőr; a halálra ítélteket kísérik utolsó útjukra. De a családi tradíció szakadozik: az anyjára ütött fiú elhányja magát munka közben, majd az apja előtt agyon lövi magát. Az apa, Hank Grotowski katartikus változáson megy keresztül fia halálát követően, rasszizmusa, előítéletessége fokról fokra megszűnik, kilép az igazságszolgáltatás kötelékéből. Hank véletlenül találkozik Leticiával, egy kivégzett fekete férfi özvegyével. A két magányos, egymásra utalt ember egymásra talál. De Leticia nem tudja, hogy Hank börtönőr volt, férje börtönőre. Az alábbi jelenetben éppen megtudja ezt, hiszen megtalálja Sonny, Hank fia szobájában tehetségesen rajzoló férje Hankről és Sonnyról készített rajzait, és összeáll benne a kép Hank múltjáról. Leticia kétségbeesett zokogásban tör ki. A Szörnyek keringője című film címében szereplő kifejezés Angliából származik, ahol hajdanán a halálra ítélt tiszteletére egy partit tartottak a kivégzése előtti utolsó éjszakán.

Szólj hozzá!

Címkék: öngyilkosság katarzis kivégzés rasszizmus előítéletesség egymásra utaltság

A természetellenes kiválasztódás rovartani megközelítése

2013.10.28. 09:12 Dr. Gerevich József

115719_4.jpgA vörös hangyák megtámadnak egy másik hangyabolyt, lemészárolják a hangyatestőröket, majd a tojásokat átszállítják a saját birodalmukba, hogy vörös hangyát neveljenek belőlük. Ez lenne a rövid története az Angyalok és rovarok című filmnek. De mielőtt valaki valamilyen természetfilmet sejtene a történet mögött, megnyugtathatom, hogy ez a film hús és vér emberekről szól.  William Adamsonról, a fiatal entomológusról, aki dél-amerikai útjából hazatérve a viktoriánus Angliába,  egy gazdag rovargyűjtőnél, sir Harald Alabastrnál talál munkát. Az emberi kapcsolatok ügyében végtelenül naiv és korrekt William beleszeret a nemesi család legidősebb lányába, a kissé különös, elvont Eugéniába. Az ifjú tudóst meglepetésként éri, hogy származása ellenére a család áldását adja a házasságukra. A kezdeti szenvedélyes éjszakák és a világra jövő, jól sikerült gyermekek ellenére, a házastársak képtelenek boldog családot alkotni. Eugénia távolságtartóan viselkedik, William pedig vissza akar térni az Amazonas őserdejébe. De él egy nevelőnő is a kastélyban, Matty Crompton, akiről kiderül, hogy legalább annyira szereti a rovarokat, mint William, van kivel egy húron pendülni tehát. Együtt készítik el a hangyák életéről szóló közös könyvüket, amelyben leírják a fent említett hangyaháború és tojásrablás hiteles történetét is. William hamarosan rájön arra, hogy hiába fogadták be a vörös hangyák, nem az ő "tojásai" fogantak meg Eugenia méhében. Kiderül ugyanis, hogy Eugenia serdülő kora óta szexuális viszonyt folytat öccsével,Edgarral, a gyermekek hajszíne és bőre is utal arra, hogy az arisztokrata vér "nem válik vízzé". A nevelőnővel való erotikus konzultációt követően William azonnal tudja, mit kell tennie: vissza kell találnia önmagához, és most már új élete új társával folytatnia kell kutatásait az őserdőben. Az alábbi jelenet a családi titok lelepleződését mutatja be.

Szólj hozzá!

Címkék: inceszt testvérkapcsolat természet/ellene/s kiválasztódás hangyák élete

süti beállítások módosítása