HTML

Filmpszichológiai villanások

Minden idők legjobb filmjeinek pszicho/pato/lógiai mélyfúrása

dr. Gerevich József pszichiáter

dr gerevich józsef: Gerevics portre for web

Gerevich dr a Facebook-on

Kövesse Gerevich dr legfrissebb bejegyzéseit a Facebook-on is

Egy pszichiáter történetei

Gerevich dr válogatott töprengései - tanulságos történetek a terápiák világából.

A pszichiátria hatékonysága

2014.01.08. 11:40 Dr. Gerevich József

Öt történet az elmezavarról.jpg

A pszichiátriai betegségek ábrázolásának a filmvásznon két módja van. Az egyik esetben definiálatlanul jelenik meg, a nézőnek kell mintegy kitalálnia, hogy erről van szó. A másik esetben a betegség nevén neveződik, akár bepillantást nyerünk a terápiák világába, akár nem. Az öt történet az elmezavarról az utóbbi kategóriába tartozik. A film felvállalja a pszichiátriai üzenetet, illetve mondandót. Az öt történet öt életsorsot jelent. Négy valamilyen jól definiálható pszichiátriai zavar tüneteiben szenvedő ember története. Allison az egyetlen, aki "csak" attól szenved, hogy nővére pszichotikus.  Lucy, a jogászhallgató szkizofrén, Robinnak bipoláris zavara van, Eddie depressziós, és Maggie poszttraumás stressz-zavarral küszködik.A film hitelesen mutatja be és emberközelbe hozza, egyben elfogadhatóvá teszi a pszichiátriai betegséget és annak orvosi kezelését. Az alábbi jelenetben Lucy mintegy esszenciáját adja mindannak, amit a film egészében képvisel: "van remény".

1 komment

Címkék: pszichózis pszichiátriai kezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://mozis.blog.hu/api/trackback/id/tr245746270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tara green 2015.03.18. 09:08:33

Mindenek előtt fontos lenne hogy ha egy szkeptikus végre eljut a döntésig, hogy segítséget fog kérni, akkor személyiségéhez, igényeihez illeszkedő szakemberrel találkozhasson. Mert valljuk be, ez a szakma is tele van patológiás esetekkel (akik a Jó napot után már írják is a receptet), már ami a terapeutákat illeti. Ha az első találkozás, mondjuk a kerületi ideggondozóban negatív tapasztalatot hoz, egy szkeptikusnak már ez is elég hogy tévesen általánosítson és soha többet meg se próbáljon ilyen irányú segítséget kérni.
süti beállítások módosítása